S.S.R.-RotterdamSocietas Studiosorum Reformatorum Roterodamensis
Voor bedrijvenWord ook lid!
Wachtwoord vergeten?
Zoeken op website

Independer.nl

Hoofdsponsor

De beste zorgverzekering voor 2019: vijf tips voor studenten

 

Vanaf 12 november is het weer zover: je kunt overstappen van zorgverzekeraar en een nieuwe zorgverzekering uitzoeken voor 2019. Niet het leukste klusje, maar het kost weinig tijd en is vaak de moeite waard. Want door over te stappen kun je soms wel een paar honderd euro per jaar besparen. Veel geld toch? Een paar handige tips van Independer.

 

Tip 1: breng je zorgwensen in kaart

Om te bepalen wat voor zorgverzekering je in 2019 nodig hebt, is het belangrijk om in kaart te brengen wat voor zorg je verwacht. Kom je vaak bij de tandarts of fysiotherapeut? Heb je veel medicijnen nodig? Of ga je een wereldreis maken? Dit is van invloed op de keuze voor je zorgverzekering.

 

Tip 2: bekijk of je een aanvullende verzekering nodig hebt

Wanneer je een goed beeld hebt van je zorgwensen, kun je bepalen of je naast de verplichte basisverzekering ook een aanvullende verzekering nodig hebt. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals de huisarts, ziekenhuisopnames en medicijnen.

Voor een vergoeding voor bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapeut, alternatief genezer of huidtherapeut heb je een aanvullende verzekering nodig. Maak een goede afweging of de vergoeding opweegt tegen de extra premie.

 

Bekijk het overzicht van wat er in de basisverzekering zit.

 

Tip 3: bedenk of een hoger eigen risico slim is

Je kunt flink besparen op je zorgverzekering door je eigen risico te verhogen. Het eigen risico is het gedeelte aan zorgkosten uit de basisverzekering dat je zelf betaalt. Op dit moment is dat 385 euro.

Goed om te weten: kosten bij de huisarts of huisartsenpost vallen nooit onder het eigen risico.

 

Maar wanneer je hartstikke gezond bent en niet of nauwelijks zorg nodig hebt, kun je overwegen het eigen risico te verhogen. Dat kan in stapjes van 100 euro tot maximaal 500 euro. Je maximale vrijwillig eigen risico komt dan uit op 900 euro. Hier staat wel een premiekorting tegenover van tussen de 250 en 300 euro per jaar. Houd er wel rekening mee dat je in een keer een bedrag van 900 euro moet kunnen betalen als je onverwachts in het ziekenhuis belandt.

 

Tip 4: betaal je premie in een keer voor het hele jaar

De premie voor je zorgverzekering betaal je normaal gesproken per maand, maar kun je ook in een keer voor het hele jaar betalen. Een fors bedrag, maar als je dat kunt betalen krijg je een paar procent korting van je zorgverzekeraar. Toch weer leuk meegenomen!

 

Tip 5: vraag zorgtoeslag aan

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de overheid voor de zorgpremie. Deze toeslag moet je wel zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Of je recht hebt op zorgtoeslag kun je checken op de website van de Belastingdienst.   

 

Sponsoren

Realisatie: verenigingenweb