5 spelletjes die je als student moet kennen

Als student moet je het soms gezellig maken met je huisgenoten. Als je niet zo van de drankspelletjes bent, kun je ook zonder drank een leuke avond hebben. Je hoeft niet meteen achter je PlayStation of Xbox te kruipen, ook de ouderwetse bordspelletjes worden in veel studentenhuizen nog steeds gespeeld. Het is immers gezellig om met elkaar in de woonkamer te zitten en uit te zoeken wie er het best is in spelletjes spelen.

De spelletjes

Een beetje student heeft een kast vol met spelletjes. Niet alleen maar drankspelletjes, maar ook gezellig voor de winterdagen of bijvoorbeeld om met de feestdagen te spelen. Of gewoon als je het samen met je huisgenoten gezellig en knus wilt maken. Een hoop van de spelletjes die we bij de studenten in de kast vinden zijn echte evergreens. Denk bijvoorbeeld aan Monopoly of Pictionary.

Pictionary

Pictionary. Een spel dat in Amerika veel gespeeld wordt. Hoe speel je dat ook alweer? Maak twee tot vier teams. Met minder teams is het spel het spannendst. Kies een persoon die mag beginnen. Deze persoon probeer het eerste woord uit te tekenen met pen en papier. De andere spelers moeten raden welk woord er getekend wordt. Alle spelers van een team mogen om de beurt tekenen. Je hebt hier wel een categoriekaart, tekenblok en potlood voor nodig. De woorden kunnen een persoon, plaats, dier, object, gebeurtenis of moeilijk woord zijn. Wil je geen papier verspillen? Dan kun je ook kiezen voor een whiteboard. Vaak heb je voor Pictionary ook een dobbelsteen nodig. Bijvoorbeeld om te kiezen wie er mag beginnen.

Catan

Eén van de bekendste handelsspelletjes is Catan (vroeger Kolonisten van Catan). Dit spel bestaat uit verschillende miniaturen. Grote kans dat je het spel nog kent van toen je een puber was, want in 1999 was dit Speelgoed van het Jaar. Met dit spel begin je met 2 dorpen. In die dorpen bevinden zich akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Gooi met twee dobbelstenen. Zo kun je bepalen wie er grondstoffen krijgt. Daarna kun je handelen met de bank of medespelers. Je krijgt niet zomaar alle grondstoffen. Die heb je wel nodig om verder te komen in het spel. Dorpen en steden zijn bovendien punten waard. Op allerlei manieren kun je punten verdienen. Heb je als eerste tien punten, dan win je het spel direct.

30 Seconds

30 Seconds is het pijlsnelle partyspel. Ideaal voor feestjes met je huisgenoten. Je speelt dit spel in teams. De bedoeling is om binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen van het kaartje te raden. Op een kaartje staan 5 begrippen. Hoe meer begrippen je raadt, hoe meer velden op het speelveld je vooruit mag. Dit spel kun je ook met een dobbelsteen spelen, zodat je de beurt kan verliezen. De bedoeling is om als eerste de finish te bereiken. Geschikt voor drie of meer spelers. Met dit spel ben je zo een half uurtje bezig.

Monopoly

Monopoly is een van de bekendste spellen van Nederland. Er zitten alleen nogal wat spelregels aan, waardoor je er echt even de tijd voor moet nemen om het spel samen met je huisgenoten volgens de regels te spelen. Zo kun je naar de gevangenis gaan, vrij parkeren of huizen en hotels verkopen. Er zijn dan ook nog eens regels over de verkoop van een hotel of het krijgen van een hypotheek voor bebouwde straten. Dit spel is dus best lastig te spelen en je bent wel even bezig voordat je de winnaar bent. Ook zijn er per editie verschillende spelregels.

Triviant

Een laatste spel dat het net als 30 Seconds heel goed doet op feestjes is Triviant of Trivial Persuit. Dit is een bordspel waarbij vragen over geschiedenis, sport en cultuur voorbij komen. Je kunt de vragen aan elkaar stellen, of dit laten doen door een aangewezen scheidsrechter. Het spelletje is inmiddels al sinds 1981 op de markt. De vragen bestaan uit: aardrijkskunde, amusement, geschiedenis, kunst & literatuur, wetenschap & natuur en sport & ontspanning. De kans is dus groot dat je er ook nog iets van opsteekt.

Sponsoren