Steeds meer studenten kiezen ervoor om ondernemer te worden. Het ondernemerschap lonkt voor de meeste studenten al vroeg. Het is geen toeval dat veel studenten kiezen om een eigen bedrijf te starten. Er zitten verschillende voordelen aan. Zo hoef je bijvoorbeeld geen rekening meer te houden met je lesrooster als je een eigen bedrijf start. Dat terwijl je in loondienst vaak moet onderhandelen met je werkgever op welke tijden je kunt komen werken. Sommige hogescholen en universiteiten raden dan aan om te stoppen met je werk, zodat je je volledig op het onderwijs kan richten. Maar dat is niet nodig, want met een eigen bedrijf heb je zelf alles in de hand.
Voordelen eigen bedrijf
Een eigen bedrijf geeft je een hoop voordelen. Als je een briljant idee hebt en met een goed product of dienst komt, is de kans groot dat je er meer mee gaat verdienen dan de gemiddelde student per uur verdient. Je kunt het beste je bedrijf starten in het voorjaar, want dan heb je nog de tijd om het bedrijf op te starten en de eerste klanten aan te trekken. Meestal heb je wel al wat geld nodig om het bedrijf op te kunnen starten. Ben je een student met een goed idee, maar heb je niet voldoende kapitaal om het bedrijf te starten? Door zakelijk te lenen of andere financiering is het mogelijk alvast wat budget aan te vragen. Ook als je student bent, doen de meeste geldverstrekkers daar niet moeilijk over. Je moet meestal wel een bedrijfsplan hebben geschreven, zodat je kan overtuigen dat je bedrijf echt levensvatbaar is.
Naast het inkomen is er nog een ander voordeel van een eigen bedrijf hebben; je kan zelf beslissen wanneer je je werkzaamheden uitvoert. Heb je de hele ochtend college, dan ga je in de middag aan de slag om alle bestellingen van je webshop weg te werken. Of je biedt een dienst aan. Denk bijvoorbeeld aan de journalistiekstudent die als tekstschrijver aan de slag gaat. Of je werkt als influencer. Dergelijke taken kun je gemakkelijk online doen. Het enige wat je nodig hebt, is een laptop of telefoon. En geen zorgen, je mag zoveel verdienen als je wilt als je een studielening hebt.
Je verdient waarschijnlijk meer dan de gemiddelde student
Studenten hebben gemiddeld 13 uur per week een bijbaantje. Als ze ouder worden, gaan ze ook meer werken. Een studie en werken kan prima samengaan, maar een fulltime baan zal het meestal niet worden. Oudere studenten werken gemiddeld 23 uur per week. Een 19-jarige verdient ongeveer 3200 euro op jaarbasis. Dat komt neer op 266 euro per maand. Met 13 uur werk per week verdien je dan zo’n vijf euro per uur.
Oudere studenten werken meer. Door 23 uur per week te werken, verdienen zij 6500 euro op jaarbasis. Dat betekent dat zij per maand gemiddeld 541 euro per maand verdienen. Door meer te werken gaat het uurloon niet per definitie omhoog. Je verdient dan bijna zes euro per uur.
Conclusie: in loondienst gaan is zeker geen vetpot. Als zelfstandig ondernemer kun je met een briljant idee veel meer verdienen Dat terwijl een student webdesigner tot wel 20 euro per uur kan verdienen. Werk je dan diezelfde 23 uur per week, dan werk je dus 92 uur per maand. 92 uur maal 20 euro per maand komt toch als snel neer op zo’n 1840 euro per maand of wel 22.080 euro per jaar. Tel uit je winst!
Je kunt zelf je tijd indelen
Iedereen die student is en werkt voor een werkgever weet dat het soms lastig kan zijn om werk en studie te combineren. De ene dag is het rooster gunstig, maar een week later wordt alles weer omgegooid en moet je je leidinggevende vertellen dat je toch niet kan komen werken. Je bijbaantje wordt steeds meer een probleem als het drukker op de studie wordt.
Met een eigen bedrijf is dit niet het geval. Je kunt een stuk flexibeler je tijden indelen, zodat je genoeg tijd hebt voor het leren van dat economie tentamen en het afwerken van de orders in je webshop.
Je mag verdienen naast je studielening
Voor 1 september 2015 waren er maximale bedragen die je mocht verdienen. Als je daarboven zat, moest je (een deel van) je studiefinanciering terugbetalen. Maar sinds deze datum is de basisbeurs voor hbo en universiteit afgeschaft. Je studiefinanciering is nu een lening. Daarom is ook de bijverdiengrens per kalenderjaar afgeschaft. Je mag dus onbeperkt winst maken als je een student op het hbo of wo bent. Doe je een mbo-opleiding, dan is er wel een maximale bijverdiengrens. Je mag maximaal 15.003,05 euro op jaarbasis verdienen. Als je meer verdient, moet je het terugbetalen. Voor het jaar dat je afstudeert hoef je je niet aan deze grens te houden.
Topondernemers kunnen gebruikmaken van de topondernemersregeling
Ten slotte: blijkt je eigen bedrijf uiteindelijk een schot in de roos en heb je meer tijd voor je bedrijf nodig, dan bieden de meeste scholen een topondernemersregeling. Je mag dan tentamens spreiden, je eigen bedrijf als stageplek of afstudeercasus gebruiken of een ondernemende minor volgen. Je hebt daarvoor wel een goed ondernemingsplan, goede cijfers en doorzettingsvermogen nodig.