Disputen

Bij S.S.R.-R. is het de standaard dat je in je eerste jaar lid wordt van een dispuut: dit is een verticaal verband waarmee je elke woensdagavond gezellig gaat eten en vervolgens gaat borrelen in de bar. Je begint dan ook je eerste jaar bij S.S.R.-R. met een aantal weken waarin je de disputen een voor een leert kennen. Disputen komen en gaan, maar inmiddels bestaan we uit 10 disputen waarvan er 4 ongemengd zijn!

 

N.I.R.E.A.

Het Oudste en Meest Illustere Dispuut N.I.R.E.A. is opgericht in 1924 en daarmee het oudste dispuut van S.S.R.-Rotterdam en tevens het oudste gemengde dispuut in Nederland.

N.I.R.E.A. is een hecht dispuut dat rust op het grondbeginsel van de Amicitia. Amicitia betekent vriendschap, een hechte band en amicaliteit en dit begrip omvat de band van Nireanen onderling dan ook perfect. In de bar zijn wij te vinden in de ‘N.I.R.E.A.-hoek’ bij ons eigen tappunt, waar wij menig baravond tot in de vroege uurtjes te vinden zijn.

HET Tropische Dispuut U.C.R.I.G.E.S.

Een wijs man zei ooit, in een ver verleden: “Al het goede komt uit de Tropen”. Geïnspireerd door deze uitspraak hebben drie meauie bazen in 1932 een HET Dispuut U.C.R.I.G.E.S. opgericht. We zijn een gemengd dispuut waarvan de Tropische grondslag nog steeds goed te merken is. Zo staan wij bekend om de vele reizen die wij jaarlijks maken; van een weekend zeilen op zonnige wateren tot een week losgaan op een Tropische bestemming.

Daarnaast zijn wij erg trots op de hechtheid die ons kenmerkt. U.C.R.I.G.E.S. is een hele diverse vriendengroep waar echt iedereen zijn of haar plek kan vinden. Mede hierdoor komen Ucrigeten die al meer dan tien jaar geleden lid zijn geworden nog regelmatig langs op thuisborrels en onze maandelijkse VrijMiBo’s.

UT VIVAT CRESCAT FLOREAT U.C.R.I.G.E.S. NOSTRA!

H.G.D. Bacchus 

Het Griekse Dispuut Bacchus heerst sinds 1975 aan de kop van de bar. Genietend van het vloeibare goud is gênant gaan meer regel dan uitzondering. Meestal kleurt de bar tot in de vroege uurtjes rood en zijn we aan het eind van de avond ruimschoots in de meerderheid.

Wij zijn een gemengd dispuut met de meest uiteenlopende karakters bij elkaar. Dit zorgt voor een hechte band waar andere disputen vaak jaloers op zijn. Onze weekendjes weg worden erg druk bezocht en buiten de soos om zien we elkaar ook veel bij borrels en andere activiteiten.

HDD Pericles 

Het Dorstig Dispuut Pericles Nooit Droog is een ongemengd mannendispuut dat is opgericht in 1977. Zoals onze naam al zegt, is er bij ons nooit een tekort aan het vloeibaar goud. Met ons eigen tappunt in de bar hoeven we nooit te wachten en zijn we altijd voorzien van bier.

Verder kan geen enkel lid om ons heen, omdat we ze altijd verwelkomen met het luidkeels zingen van onze liederen en zijn we te herkennen aan onze oranje broeken. Af en toe willen we het de andere disputen nog wel eens moeilijk maken door met zijn allen de bar over te nemen, waardoor ze geen bier meer kunnen bestellen. PUH

L.D.P. Trocadéro

Waar het in 1983 begon met drukbezochte thuisborrels, is La Dispute Parisienne Trocadéro niet meer weg te denken uit het barleven van S.S.R.-Rotterdam. Elke week staan de membres van Trocadéro trots aan de kop van de bar gewapend met een biertje in de hand.

Bar of thuis, Rotterdam of Parijs, het mooiste van Troca is en blijft het ‘Troca gevoel’. Het plezier en fanatisme, gecombineerd met Parijsche schoonheid en de Rotterdamse werklust maakt dat alle mannen en vrouwen van Troca van iedere woensdagavond de mooiste avond van de week maken. Chapeau lul!

I.D.D. Diaboli

Il Duro Disputo Diaboli is een dispuut wat al sinds 1985 bestaat. Onze tradities en gewoontes zijn gebaseerd op het Italiaanse maffialeven en worden gekenmerkt door kracht en klefheid. Leden van de maffia zien elkaar als familie en doen er alles aan om de trots en eer van de familie hoog te houden, en dat is precies hoe de leden van ons dispuut elkaar behandelen. De familie gaat boven alles.

Ons gemengde dispuut is altijd te vinden aan de hoek van de bar, voor ons beter bekend als “het hoekje”, waar het bier rijkelijk vloeit tot in de vroege uurtjes. Tot slot hebben we een eeuwig durende rivaliteit met het Russische dispuut Oblomow, een strijd die altijd weer door hen verloren wordt. Viva Diaboli!

Het Snobistische Dispuut Oblomow

Het snobistische dispuut Oblomow, ten tijde van de koude oorlog, circa 1987, heeft een Russisch dispuut het sociëteitsleven geïnfiltreerd. Haar naam te danken aan de snobistische levensstijl uit het gelijknamige boek van Ivan Goncharov. Dit leger staat onder leiding van haar Generaal in de sociëteit en voert daar de invloeden van het Kremlin door. Leden van dit leger worden ook wel Snobs genoemd. 

De koude oorlog is inmiddels voorbij maar nimmer zullen deze Russen de strijd opgeven. Nog altijd klinken er velen Nazdarovjes en smeert de Oblomow wodka, ons levenswater, de kelen van de velen leden die onze sociëteit rijk is. In het groen en goud heerscht dit dispuut der groten. Waar de rivaliteit met Diaboli groot is drijven wij ze nog altijd hun hoekje in, waar ze horen. *NAZDAROVJE!*

C.I.A.

Sinds 1986 staan de chicks van hét sneaky but sexy vrouwendispuut C.I.A. elke woensdagavond in (en op) de bar. We zijn het oudste actieve vrouwendispuut van S.S.R.-R en staan bekend om onze losbandigheid. Chicks van C.I.A. zijn zelfverzekerd, niet op hun mondje gevallen en eigenwijs. Maar bovenal zijn we sneaky but sexy.

Onze dispuutskleding is zwart met een goud tintje maar toch zijn we kleurrijk door onze dispuutskleuren, die rood, oranje en geel zijn. Chicks houden van mixdrankjes en na een paar shotjes springen we de bar op om die te bezetten totdat we eraf gehaald worden, wat natuurlijk niet zo makkelijk gaat…

 

HPH Claymore

Hear hear! Welkom bij het Prominente Heerendispuut van Rotterdam. Iedere woensdag zijn de leden van dit Schotse dispuut in de bar aanwezig om tot in de vroege uurtjes brassend, lallend en lachend door te zuipen aan hun geliefde eigen tappuntje.

Ook bezoeken ze graag een van hun zusterdisputen in Utrecht, Amsterdam en Leiden om samen een avondje van de kaart te gaan en wordt er ieder jaar een zeilweekend georganiseerd waarbij leden van jong en oud aanwezig zijn om de meren en plassen van Nederland onveilig te maken. Maak kennis met het meest studentikoze en hechte ongemengde dispuut van S.S.R.-R. en neem een duik in het studentenleven.

HVD Atlantis

Het Verdronken Dispuut Atlantis is het jongste dispuut dat S.S.R.-R. kent. Wij zijn een ongemengd vrouwendispuut dat bekend staat om hun enthousiasme en innovativiteit. Wij zorgen ervoor dat het nooit stil en saai is in de bar door luidkeels onze liederen te zingen. Bij ons wordt input gewaardeerd en is nooit iets te gek.

Naast onze zang- en danskunsten, zijn we ook erg trots op onze creativiteit. Wij borrelen namelijk als enige dispuut van de bar naast ons zelfgemaakte tappunt. Nog vele jaren zullen wij gehoord worden en elke week heel diep zinken.

Sponsoren